Hembryggarna hos Centralbryggeriet

Den 21:e september fick vi äntligen till ett studiebesök på Centralbryggeriet, vårt lokala bryggeri här i Linköping.

Vi började med att få en presentation av bryggeriet och dess historia av bryggmästaren Viktor Hansen. Många hembryggare när väl drömmen om att nån gång få starta ett bryggeri? Vi fick här både se drömmar som går i uppfyllelse men också en inblick i vardagsslitet bakom att bygga upp en verksamhet.

Därefter fick vi en genomgång av processen och fick titta och klämma på utrustning i lite mer industriell storlek än det vi har hemma. Om man tidigare besökt större bryggerier så var det faktiskt extra roligt att Centralbryggeriet ändå inte är större än vad det är. Det gjorde det lättare att som amatör identifiera de olika delarna och de olika stegen jämfört med på ett större bryggeri. Här kunde vi, inte helt utan avund, med drömmande, fuktiga ögon betrakta wihrlpoolen. Strax därpå var vi istället mer än tacksamma för att vi inte behövde stifta närmare bekantskap med den mycket personliga buteljeringsmaskinen.

Under hela besöket passade vi också på att pröva på en del av bryggeriets produkter. Då Centralbryggeriet dessvärre inte har något serveringstillstånd fick vi på LHBF ordna med inköpet. Under besöket hann vi under Victors överinseende testa:

  • Folkes Ofiltrerade Lager19
  • Tapparfinas Pale Ale
  • Folkes Röda IPA
  • Folkes Tjocke Stout

Efter nästan två timmar tog vi adjö, men då intresset för besöket var stort kommer vi säkert att komma tillbaka.