Studieresa: ÅBRO Bryggeri

Text & Foto av Jonas Höglund

Eftersom LHBF arrangerade Hembryggar-SM i år ville tävlingens nya huvudsponsor Åbro gärna bjuda på en guidad rundtur i bryggeriet.  Sammanlagt var vi 19 stycken hembryggare som bordade den specialchartrade lilla bussen ner till Vimmerby. Vi var framme vid bryggeriet strax efter klockan 13 och mottogs i dörren av varumärkeschefen Ola Passmark. Han bjöd på en pilsner samt en kort film om Åbros historia. Sedan anslöt även bryggmästare Lennarth Anemyr som skulle vara huvudsakliga ciceron för dagen och han och Ola svarade på lite frågor.  De flesta frågorna kom att handla om sammarbetet med SHBF och bryggningen av SM-segraren Drakens IPA, nu omdöpt till Drakens Guld.

IMG_0457 IMG_0460

Sedan var det dags för själva rundturen, men innan vi fick ge oss in i det allra heligaste var vi tvungna att svida upp oss i en oerhört smickrande ensemble bestående av en vit engångslabbrock med matchande hårnät vilket föranledde många muntra miner.

IMG_0468

Första stoppet var dock en utsiktsplats utanför själva bryggverket men med rejäla glasväggar som gav en god vy över en stor del av anläggningen. Bryggverkets olika delar var väl skyltade på både svenska och engelska för att underlätta för besökare. Här fick Lennarth svara på ytterligare en uppsjö frågor om allt från bryggeriets husjäst till hur de gick till väga för att humla Drakens IPA. Att det senare bl.a. involverade att Lennarth var tvungen att stå och röra om humlen i whirlpoolen med en jättelång pinne är en sådan där liten detalj som gör att hela processen känns mer levande.

IMG_0484 IMG_0492 IMG_0494 IMG_0500

Levandegörandet blev extra viktigt då just fredag är rengöringsdag så all bryggning ligger nere. Den stora fördelen med att all produktion låg nere var att Lennarth i lugn och ro kunde gå igenom alla de olika delarna i bryggverket så att vi kunde få oss en ordentlig titt på utrustningen. Med en kapacitet på 30000 liter rör det sig om rätt rejäla pannor och kar, även om anläggningen förstås står sig slätt i jämförelse med de stora internationella bryggeriernas.

IMG_0539 IMG_0507

Efter att vi hade ingående studerat bryggverket både uppe ifrån ”läktaren” och nere på golvet gick vi vidare till de kombinerade jäsnings och lagertankarna. Totalt rör det sig om ett 50-tal kombinationstankar med en sammanlagd kapacitet på runt 5 miljoner liter. Av dessa används ca 40 till öl och vi fick möjlighet att provsmaka direkt från tankarna i olika stadier av jäsnings/lagringsprocessen. En pinfärsk och ofiltrerad Åbro Lejon fick många i gruppen att höja på ögonbrynen och smyga fram till kranen igen för en liten påfyllning.

IMG_0611 IMG_0573 IMG_0547

Efter det besökte vi labbet där man gör regelbundna kvalitetsprover i produktion men även testar returer från både privatpersoner och restauranger. På vägen både till och från passerade vi de relativt nyinstallerade burk- och flasklinorna som vi tyvärr inte fick se i aktion p.g.a. att det var fredag.

IMG_0629

Som avslutning bjöds vi på ett glas Drakens Guld i puben (maten fick vi dock stå för själva). Överhuvudtaget var det en väldigt trevlig och intressant rundvandring och både Lennarth och Ola gjorde verkligen sitt bästa för att svara på alla våra frågor. Man kanske kan misstänka att frågorna skiljde sig något från den genomsnittlige besökarens men de verkade uppskatta utmaningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.