Historia

Det hela började år 1997 med att tre herrar gick på en utbildning i datakunskap, i denna kurs ingick ett att framställa ett projektarbete. Eftersom alla tre hade ett stort ölintresse bestämde man sig för att starta ett bryggeri. Under arbetes gång åkte man runt i landet och besökte många av de nystartade bryggerier som var verksamma vid denna tidpunkt t.ex. Kungsholmens kvartersbryggeri, Nynäshamn, Gävle och Gamla stans bryggeri. Genom dessa kontakter fick man klart för sig att de flesta hade börjat som hembryggare och att möjligheterna att brygga god helmaltsöl hemma vid spisen var mycket bra. Peter som hade tagit på sig ansvaret att vara bryggmästare på det tänkta bryggeriet fick kontakt med SHBF och började lusläsa all världens bryggerilitteratur och snart var kastrullerna inköpta och bryggningen i full gång hemma i köket i Gottfridsberg. Bryggeridrömmarna rann ut i sanden (en annan historia), men intresset för öl och hembryggning fortsatte i stor skala. Man började snart få kontakt med andra lokala hembryggare och ölintresserade i stan. Eftersom det inte fanns några bra ölkrogar i staden började vi att träffas hemma hos varandra för att prova våra hembryggder och kommersiella öl som man köpt med sig hem från resor. En ölkultur började växa i Sverige. Vid den här tiden (1998-1999) var det ca 4-5 personer som höll på med helmaltsbryggning i Linköping, men kretsen av ölintresserade uppgick till ett 15-tal personer. Hembryggarna började vid den här tiden även delta, tävla och besöka SM varje år.

 

Första Sommarölsträffen som anordnades i Linköping var hemma hos Jeff Smith i början på 2000-talet. Under denna period gick sammankomsterna under namnet ”Östgöta ölklubb”. År 2006 tog Peter & Anna över traditionen, då de köpt ett hus med möjlighet att vara utomhus i trädgård.

Efter hand som det blev fler hembryggare i Linköping, som ville skänka ut sin öl, bestämde vi oss för att inrikta sommarölsträffarna med större fokus på hembryggningen. 2010 togs loggan för Linköpings hembryggare fram och 2012 startade man via Facebook sidan under samma namn. 2013 års sommarträff slog rekord med över 40 besökande och mer än 20 öl i folketsvaltävlingen. LHBF har nu satt sitt namn på kartan, och har även anordnat bussresor till SM och målet är att under 2014 bli en lokalförening till SHBF.

 Idag finns det ca 50-talet hembryggare i Linköping och även allmänt ölintresserade som alla är välkomna på våra träffar & event.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>