Ett projektarbete i datakunskap?
Det hela började år 1997 med att tre herrar gick på en utbildning i datakunskap, i denna kurs ingick ett att framställa ett projektarbete. Eftersom alla tre hade ett stort ölintresse bestämde man sig för att starta ett bryggeri. Under arbetes gång åkte man runt i landet och besökte många av de nystartade bryggerier som var verksamma vid denna tidpunkt t.ex. Kungsholmens kvartersbryggeri, Nynäshamn, Gävle och Gamla stans bryggeri. Genom dessa kontakter fick man klart för sig att de flesta hade börjat som hembryggare och att möjligheterna att brygga god helmaltsöl hemma vid spisen var mycket bra.
Peter Pinaitis, som hade tagit på sig ansvaret att vara bryggmästare på det tänkta bryggeriet, fick kontakt med SHBF och började lusläsa all världens bryggerilitteratur och snart var kastrullerna inköpta och bryggningen i full gång hemma i köket i Gottfridsberg.
De ölintresserade samlar sig
Man började snart få kontakt med andra lokala hembryggare och ölintresserade i stan. Eftersom det inte fanns några bra ölkrogar i staden började vi att träffas hemma hos varandra för att prova våra hembryggder och kommersiella öl som man köpt med sig hem från resor. En ölkultur började växa i Sverige. Vid den här tiden (1998-1999) var det ca 4-5 personer som höll på med helmaltsbryggning i Linköping, men kretsen av ölintresserade uppgick till ett 15-tal personer. Hembryggarna började vid den här tiden även delta, tävla och besöka SM varje år.
Första Sommarölsträffen som anordnades i Linköping var hemma hos Jeff Smith i början på 2000-talet. Under denna period gick sammankomsterna under namnet ”Östgöta ölklubb”. År 2006 tog Peter och Anna Kihlstedt över traditionen, då de köpt ett hus med möjlighet att vara utomhus i trädgård och här blev Sommarölsträffen kvar i 10 år.
Efter hand som det blev fler hembryggare i Linköping, som ville skänka ut sin öl, fick sommarölsträffarna ett allt större fokus på hembryggningen. 2010 togs loggan för Linköpings hembryggare fram och 2012 startades Facebooksidan under samma namn. 2013 års sommarträff slog rekord med över 40 besökande och sommaren 2017 var vi det dubbla antalet och 25 olika öl deltog i tävlingen Folkets-val och ytterligare ett halvdussin till utanför tävlingen.
SM i hembryggd öl arrangeras…
Under 2014 anordnades så det 26:e mästerskapet SM i hembrygd öl här i Linköping. Under en dag i mars kunde strax under 600 besökare prova runt 180 olika brygder. Dessutom hade över 540 öl lämnats in till den så kallade domartävlingen.
Därmed hade Linköping satt sitt namn på hembryggarkartan! Det var först efter SM som man tog steget och den 4 juli bildade föreningen Linköpings hembryggareförening. Många av de traditioner som skapats blev kvar och varje år anordnar vi såväl Sommölsträffen för våra medlemmar som en vinterölsträff. Vinterölsträffen som numera går under det passande namnet Novembermörker är även öppen för allmänheten och sist deltog 36 olika öl i tävlingen.
SM i hembryggd öl 2024 kom till Linköping igen!
Någon gång under senvintern 2023 började tankarna på att det snart var tio år sedan ett gäng hembryggare från Linköping arrangerade SM i hembryggning. Visst vore det inte kul att göra det igen? Efter lite bollande, främst mellan Jonas Eriksson och Emil Skala, bestämdes det att vi kör om vi får frågan. På SM i Solnahallen 2023 fick vi officiellt frågan ifall vi ville arrangera SM 2024 i Linköping på nytt och ifall Jonas Eriksson och Tom Virtanen ville ta huvudansvaret för det, vilket de kunde tänka sig att göra. På sommarölsträffen 2023 gick duon Jonas och Tom ut officiellt med att vi i Linköpings hembryggarförening skulle ta fram en projektgrupp för att arrangera SM i hembryggd öl 2024 och samlade frivilliga krafter till arrangörsgruppen som under hösten 2023 och under våren 2024 planerade och fixade. Den 27 april 2024 genomfördes eventet i Campushallen Valla i Linköping och fick bra respons!

SM-eventets logga. Design: Fredrik Öhlin
Senast uppdaterad: 2025-04-23